Haberler

Vefa Ekmekçizade Külliyesi'nin Hikayesi

Vefa semtimizin müstesna mekânlarından Ekmekçizâde Medresesi, dört asırdır hizmet verdiği ilim ve kültür talebelerine yeniden kavuştu. 

 İlim Yayma Cemiyeti’ne tahsisi ile medresede 44. yıl dönümü restorasyon sonrası, dört asır önceki açılışında olduğu gibi, bir sabah namazının akabinde, okunan Kur’an ayetleri sonrası edilen dualar ile medrese tekrar hizmete açıldı. 

İlim Yayma Vakfımızın Vefa’daki yurdu denilince ilk akla gelen mekan olan medresemizde talebe olarak bulunmuşolup mezun olan arkadaşlarımız, yılda mutlaka bir defa yolunu Vefa’dan geçirerek medresedeki günlerini yâd ediyor. 

Ülkemizin yetiştirdiği büyük âlimlerden Emin Saraç Hocamızın 30 yılı devirdiği hadis dersleri, medresenin manevi havasını canlı tutuyor.

İlim yayma Vakfı'nın sizlere sunduğu bu eser, yalnız medresenin geçmişini araştırmakla sınırlı kalmayıp Ekmekçizâde Ahmed Paşa’nın diğer vakıf eserleri ile ilgili kaynaklar üzerinden bir araştırma da yapmıştır. Yalnız İstanbul’daki bu medreseyi inşa etmekle kalmayıp Rumeli’de de birçok hayır eseri bırakmıştır. 

Bunların bir kısmı halen hayatta olup, banisinin hayır defterini açıkta tutmaktadır. Bu vesile ile andığımız merhum Ekmekçizâde Ahmed Paşa’nın ruhunun şâd olmasını Cenab-ı Hakk’tan niyaz ediyoruz. 

İkinci çalışmasını yayımladığımız Mikail UĞUŞ’a çalışmalarının devamını diliyoruz

İlim Yayma Vakfı, İYV
Molla Hüsrev Mahallesi, Akifpaşa Sokak No: 6-12 34093 Vefa - Fatih / İSTANBUL
Telefon: +90 212 511 22 90 E-Posta: [email protected]